GR11 Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva

Comencem la gran aventura de la Transpirinenca caminant pel territori màgic del Cap de Creus, allà on els Pirineus es fonen amb el mar

El Parc Natural del Cap de Creus és el lloc on els Pirineus esvaloten el mar Mediterrani. Aquesta unió entre la terra i el mar dóna lloc a un paratge excepcional, una de les grans joies del Pirineu Català per la seva gran singularitat i bellesa. Les dues primeres etapes del GR 11 -la gran travessa Transpirinenca- ens permeten descobrir aquest paratge màgic que l'aigua i la tramuntana han anat modelant durant milions d'anys.

Ruta de l'Exili de La Vajol

Descobrim els camins per on milers de republicans van fugir durant la Guerra Civil espanyola per exiliar-se a França

Aquest itinerari circular ens permet conèixer els indrets on milers de refugiats republicans van passar els seus últims dies abans de creuar la frontera de camí a França. La ruta comença al petit poble empordanès de La Vajol i s'enfila cap al massís de les Salines, des d'on travessa la frontera cap al Vallespir fins al poble francès de Les Illes. Durant el recorregut visitem diversos indrets de la Memòria Històrica mentre gaudim dels magnífics boscos del massís de les Salines.

Senderisme al Castell de Requesens

El Castell de Requesens es troba a prop del municipi de la Jonquera, a l’Alt Empordà, a 7 km a l’est del poble de Cantallops.

En un paratge boscós hi sobresurt al mig de la vall el castell de Requesens. La vall i muntanya que ha donat nom al castell ha estat frontera i lloc de pas des de l’època romana. Per la carena de l’Albera ja hi transcorria el límit entre les províncies romanes de la Gàl·lia i Hispània. Durant l’època visigòtica la zona quedà oblidada, però reprèn importància amb els comtats d’Empúries i Rosselló al segle XII.

Santuari de La Salut de Terrades-Santa Magdalena

Passejada curta i senzilla, que s'enfila des del Santuari de La Salut de Terrades, a l'Alt Empordà, fins al cim de Santa Magdalena, coronat amb l'ermita romànica del mateix nom.

És una caminada per fer tranquil.lament en menys de 2 hores (anar i tornar), però que ofereix unes fantàstiques vistes des del punt més alt: els Pirineus orientals, que es poden anar resseguint fins que moren al mar, la Badia de Roses, tota la plana de l'Empordà i el massís de Salines-Bassegoda, bàsicament.

Ruta Pont de Molins

Santa Maria del Roure, o la Mare de Déu del Roure, és un antic monestir i santuari situat al nord-oest de Pont de Molins (Alt Empordà).

Des de Molins hi ha una indicació cap a la Mare de Déu del Roure. Seguim per la pista, on podem gaudir de les parets de pedra seca, els camps d’oliveres, els pins i les garrigues. A mida que anem pujant, cada cop les vistes són més maques: sobre la plana de l’Empordà i el mar. Seguint la pista arribem a l’ermita de la Mare de Déu del Roure. A la vessant est del monument hi ha una zona de pícnic. La baixada és pel mateix camí.